pano-inspirerende-voorbeelden

Inspirerende voorbeelden

Soms zijn er mensen die op jonge leeftijd al uitzonderlijke dingen doen. Bij Keenschool geloven we dat dit geen uitzonderingen hoeven te zijn. Wanneer we jongeren ondersteunen en de jongeren zelf bereid zijn om het risico te nemen én het harde werk te doen, dan kunnen dromen worden gerealiseerd, ook al ben je nog scholier.

Boyan Slat

Boyan Slat (Delft, 27 juli 1994) is een Nederlands uitvinder en milieuactivist, die vooral bekend is geworden met The Ocean Cleanup – een zeer ambitieus project dat mikt op het plastic-vrij maken van de oceaan.

Op 19 juni 2009 (op 14-jarige leeftijd) vestigde Slat, toen nog middelbaar scholier, een wereldrecord door het tegelijk afschieten van 213 waterraketten. In 2012 ontwierp Slat een installatie om het drijvende kunststof-afval, de zogenaamde plastic soep uit de oceanen op te vangen, met gebruikmaking van de natuurlijke stroming in de zee. Nadat hij in 2011 bij duiken in zee tijdens een zomervakantie in Griekenland geschokt was door de hoeveelheid plastic in het water, maakte hij een schoolproject hiervan, waarmee hij een prijs van de Technische Universiteit Delft won.

Toen hij in 2012 lucht- en ruimtevaarttechniek ging studeren aan de TU Delft bleef hij ook bezig met dit onderwerp. Eind 2012 richtte hij hiervoor de organisatie The Ocean Cleanup op en hield hij een TEDx-presentatie, waarvan een video-filmpje op het internet werd geplaatst. In februari 2013 stopte hij met zijn studie om zich echt aan dit project te kunnen wijden, de eerste maand zonder respons. Echter op 26 maart 2013 werd de video ineens populair, “viraal”, op internet, en kwam er belangstelling van pers en sponsors. Inmiddels heeft het project $ 2 miljoen opgehaald met crowdfunding en wordt een eerste prototype getest in de Noordzee.

In november 2014 ontving Slat de Champions of the Earth-prijs van het VN-Milieuprogramma (UNEP).

Kijk ook op www.theoceancleanup.com

Thomas van Linge

Thomas is amper 19 jaar en toch is hij wereldberoemd. Vanuit zijn kamer in Amsterdam maakt hij landkaarten van de situatie in Syrië en Irak. En die kaarten zijn populair. Van CNN tot New York Times en Terzake, iedereen kent én gebruikt ze. Hij toont foto’s en geeft zijn mening via Facebook.

In een interview in Der Spiegel van 19 september  wordt een portret geschetst van Thomas. Hij wordt een zeldzame expert genoemd, die beter dan menige oudere correspondent ter plekke weet hoe de bewegingen in de strijd verlopen. Hij was toen nog nooit in Syrië, Libië of Irak geweest, en leerde Arabisch via YouTube. Nu heeft hij zijn eindexamen en recent is hij gaan reizen. Zo postte hij bijvoorbeeld foto’s vanuit de Palestijnse staat.

Het begon concreet op het Geert Groote College in Amsterdam met een opdracht waarvoor hij de oorlog in Syrië als onderwerp koos. Vier jaar eerder had hij een verslag gezien van de Arabische Lente in Egypte. Zijn ouders hadden hem opgevoed om vrijdenker te zijn die een hoopvolle kijk heeft op de wereld. Hij wenste dat deze Egyptenaren net zo vrij zouden zijn als hij. Dat was blijven hangen. Voor het werkstuk zocht en kreeg hij het vertrouwen van Syrische activisten en begon uit hun rapportages kaarten te construeren. In totaal beschikt hij nu over meer dan 1.100 bronnen. Zijn kaarten publiceert hij op Twitter, @arabthomness

Noa Wildschut

Noa Wildschut (2001) is inmiddels 17 jaar oud en al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Als 6-jarige was Noa soliste op het ‘Kinderprinsengrachtconcert 2007’ , dat live op televisie werd uitgezonden. Op haar 7e maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met een optreden tijdens ‘The Night of the Promising’. Inmiddels heeft Noa na het behalen van haar eindexamen in de zomer van 2018 al meerdere keren als solist in de Grote Zaal van het Concertgebouw gestaan.

Door de jaren heen heeft Noa al een mooie staat van dienst opgebouwd. Zo is ze veelgevraagd voor festivals, recitals en optredens met orkest in binnen- en buitenland. Noa speelde samen met inspirerende musici als Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Quirine Viersen, Paolo Giacometti, Arthur en Lucas Jussen, Nino Gvetadze en Vesko Eschkenazy. De laatste jaren vormt Noa een vast duo met pianist Yoram Ish-Hurwitz.

In april 2015 had Noa een solistisch optreden samen met Anne-Sophie Mutter met Bach’s dubbelconcert (3e deel) tijdens de Deutsche Grammophon ‘Yellow Lounge’ serie in Berlijn, welke zowel op CD en DVD is uitgegeven. Zie de video hier.

Tijdens het Festival de Música Clássica de João Pessoa 2015 in Brazilië was Noa een speciale (jonge) gast en soliste. Naast optredens met orkest, een recital en kamermuziekoptredens gaf Noa masterclasses aan de lokale vioolspelende jeugd en bezocht zij een speciale muziekschool in de sloppenwijken van João Pessoa. De herinnering aan dit bezoek heeft een speciale plek in haar hart. Het spelen voor en met de kinderen van deze school heeft het besef wakker gemaakt hoe mooi en belangrijk muziek kan zijn in het leven en inspireert Noa om iets te kunnen betekenen voor mensen met haar viool en muziek. Op TEDxAmsterdam 2016 sprak Noa over het belang van muziekonderwijs en haar droom om iets te kunnen betekenen met haar viool, speciaal voor kinderen. Zie de video hier.

Op Keenschool hebben we Noa een deel van de week ondersteund op weg naar een havo-eindexamen. In de zomer van 2018 had Noa een volledig diploma op zak. Keenschool heeft haar de mogelijkheid geboden om al tijdens haar schooltijd veel tijd te spenderen aan de uitdagingen die ze tegenkwam met haar viool. Daarmee leverde ze al op jonge leeftijd een prachtige bijdrage aan de wereld en dat doet ze nog steeds!