Themalessen: het Oude Egypte

Bovenbouw primair onderwijs

Nadat we de prehistorie uitgebreid hadden behandeld, was het tijd om over te stappen naar de periode in het oude Egypte, waarin al landbouw beoefend werd. We hadden gesmuld van de boeken over de prehistorie van Linda Dielemans (boeken als Onder de golven, Brons en Zomerwoud) en waren o.a. op bezoek geweest bij ADC Archeologen die in Amersfoort hun depot en werkruimte hebben. 

We hadden de basis gelegd vanuit waar we door konden naar een ander onderwerp uit de geschiedenis, die min of meer tegelijkertijd plaatsvond met onze prehistorie: de bloeiperiode van het oude Egypte.

Het hoogtepunt van deze lessenserie was uiteraard de excursie naar het museum van Oudheden in Leiden. Van tevoren hadden we Het land van de farao’s! (Arend van Dam en Georgien Overwater) gelezen en verschillende filmpjes op schooltv bekeken over het oude Egypte. De kinderen hadden zelf al een piramide gemaakt van karton en er eentje gebouwd van kleine steentjes tijdens de kunstles. De piramide van Austerlitz, die natuurlijk uit een heel ander tijdperk stamt, was leuk om te beklimmen. Het belang van water, de Nijl en de overstromingen sloot mooi aan bij het vorig jaar behandelde thema ‘Water’.

Tijdens de kunstlessen zijn er kartonnen en stenen piramides gemaakt

Het museum was een feest voor de kinderen, de begeleidende ouders en de leerkracht. Er was herkenning van behandelde stof, nu met echte beelden, mummies, sarcofagen en andere kunst verrijkt. Een van de filmpjesserie die we op school bekeken hadden ging over de mummiekat Mau die vertelt over hoe men toen leefde (en hoe ze tegen goden en de dood aankeken). De goden kwamen ook al aan bod in verschillende teksten die we hadden gelezen.

Op de foto’s hieronder zie je de lichtshow op de tempel van Taffeh in de hal van het museum van Oudheden in Leiden. 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen exposeert dit museum het oude Egypte, ook de prehistorie wordt in beeld gebracht, inclusief het zwaard van Ommerschans, waar we over gelezen hadden in het boek Brons.

In het museum hebben we het boek Schaduw van Toet (Lida Dijkstra) aangeschaft, dat we vervolgens zijn gaan lezen in de ochtenden. Net als in het boek Zomerwoud, wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een meisje (in Zomerwoud vanuit een meisje, Alja, en een jongen, Erkin). De hoofdpersoon in dit boek is Anchesenamon, de oudere halfzus van Toetanchamon, een meisje in haar tienerjaren. Vanuit haar perspectief wordt de woedende machtsstrijd beschreven als Toetanchamon op zijn 9e farao wordt en hoe zij haar best doet om hem daar doorheen te loodsen, zo goed en kwaad als dat gaat.

 

Hiernaast een paar van de voorgelezen boeken: Zomerwoud (de prehistorie) en Schaduw van Toet (het oude Egypte)

Met de kunstlessen hebben de kinderen een stoffen schild genaaid met een geschilderd krachtdier erop. Met klei hebben ze prehistorische dieren in hun habitat gemaakt. De piramides die ze van karton en steen hebben gebouwd hebben gedurende de hele periode hun werktafels versierd. Er is met verschillende kleuren zand gewerkt, zowel als mandala als op de lichtbak. De afsluiter was het maken van een ketting met o.a. de blauwe scarabeekralen die we in het museum hadden aangeschaft. 

Zo hebben we het oude Egypte door verhalen, in combinatie met inhoudelijke lessen, beelden van schooltv, excursies en de kunstlessen tot leven gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende dierenmummies